معمولا برای ساخت لوازم چوبی ناگزیر هستید چوب ها را در کنار هم قرار دهید و در بیشتر موارد باید از اتصالات متناسب با نیاز خود استفاده کنید. در این مقاله از سایت گنجینه (تولید کننده تجهیزات کتابخانه ای ، اداری و خانگی با کیفیت ) تلاش می کنیم با انواع روش های اتصال در صنایع چوب آشنا شوید.
اتصال لب به لب یا کله به کله:
این اتصال یکی از ساده ترین اتصالات در صنایع چوب می باشد.که معمولا برای اتصال چوب و MDF از آن استفاده می گردد. برای متصل کردن چوب باید از چسب چوب و میخ یا پیچ چوبی بهصورت ترکیبی استفاده کنید تا این اتصال ماندگاری بیشتری داشته باشد. این اتصال در میان اساتید نجاری به اتصال کله به کله هم معروف هست.
اتصال فارسی بر:
این اتصال به مراتب بهتر از اتصال لبه ای است با توجه به ایجاد سطح اتکای بیشتر و ایجاد تنش کمتر روی اتصال. برای اجرای آن باید چوب ها را با زاویه ۴۵ درجه برش ، و در کنار هم قرار دهید تا حالت گونیایی یا ۹۰ درجه به دست آید. این اتصالات را میتوانید در کابینت آشپزخانه ، قاب عکس ، قاب پرده و تقریبا در همه ی سازه های چوبی و ام دی اف مشاهده کنید. برای اجرای این اتصال می توانید از دستگاه فارسی بر استفاده کنید و البته در زمان های گذشته ، اساتید نجاری از اره دستی برای اجرای فارسی بر میکردند.
اتصال سر به سر نیم و نیم:
در این نوع اتصال مقطع هر یک از اتصالات به دو نیمه تبدیل میگردد و دو نیمه با چسب چوب به یک دیگر میتصل می شوند.
اتصال کام و زبانه :
کام و زبانه (به انگلیسی: Tongue and groove) یک نوع اتصال دو شیئ صاف به یکدیگر برای ایجاد یک سطح صاف یکتا است که عمدتاً در نجاری کاربرد دارد ولی در معماری و مهندس عمران نیز استفاده میشود. نوع پیشرفته این اتصال معروف به اتصال دمچلچلهای از چندین اتصال کام و زبانه استفاده میکند. یک راه عالی برای اتصال دو چوب به هم است که از قدیم برای ساخت درب و پنجره، نردبان، میز، صندلی، و … استفاده میشد. اما در سالهای اخیر شاهد هستیم که بهعنوان مثال برای ساخت چارچوب درب از فارسی بر کردن دو سر الوارها استفاده میشود.
اتصال دم چلچلهای، کبوتری :
اتصال دُمچلچلهای یکی از انواع اتصالات در درودگری است. این نوع اتصال مقاومت بسیار زیادی در برابر نیروی کششی دارد. از این نوع پیوندها بیشتر برای پیوستن پهلوهای کشو به بخش جلوی کشو استفاده میشود.کاربرد این گونه اتصال در سازههای ایران باستان از جمله در کاخ هخامنشی بردکسیاه برازجان استان بوشهر هم دیده میشود. نجارهای حرفهای و علاقهمند به هنرهای چوبی از این اتصال برای افزایش کیفیت کار خود و در کنار آن نشان دادن تخصص و قابلیتهای استفاده میکنند. اگر در شبکههای اجتماعی صفحات اساتید هنر نجاری را مرور کنید، میتوانید عطش و علاقهی آنها را به استفاده از این نوع اتصال مشاهده کنید.
محک مترین اتصال گوشه ای اتصال دم چلچله است که زبانه به فرم دم چلچله در داخل فاق جاسازی می شود. اگر اتصال دم چلچله به طور اصولی و صحیح ساخته شود بسیار محکم خواهد بود و از محل خود خارج نمی شود مگر آن که زبانه بشکند
اتصال گوشه ای انگشتی :
این اتصال بیش تر برای قطعاتی ب هکار می رود که پهنای آ نها چندین برابر ضخامتشان است و در ساخت جعب ههای تزیینی نیز کاربرد فراوان دارند.اتصال انگشتی برای چو بهای ماسیو بی شترین مصرف را دارد و در تخت ههای مرکب هم چون تختهٔ چندلا نیز کاربرد دارد ضمناً ب هدلیل زیاد بودن سطح اتصال و چسب خوری آن دارای مقاومت بالایی است.
اتصال کنشکاف چوب :
این اتصال هم مانند اتصالهای قبلی، راهکار مناسبی برای اتصال دو قطعهی چوبی به هم است. به این صورت که بر روی یکی از صفحهها شیاری بهاندازه ضخامت و عمق چوب مورد نظرتان ایجاد میکنید و یکی از این تکهها را به صورت کشویی در داخل شیار قرار میدهید. یکی از متداولترین روشها برای ساخت قفسههای چوبی است.
در ادامه جهت آشنایی بیشتر با نحوه اتصالات در چوب چند پی دی اف آموزشی از نحوه اتصالات برای شما قرار داده شده است.
دانلود پی دی اف آموزش توانایی ترسیم اتصالات چوب
دانلود پی دی اف آموزش ساخت انواع اتصالات چوبی
دانلود پی دی اف آموزش چگونگی رسم نقشه جزئیات و اتصالات چوب
دانلود پی دی اف آموزش آشنایی با انواع اتصالات چوب و روش ایجاد آنها
ویدیوی آموزش انواع اتصالات چوب:
در فیلم زیر انواع روش های اتصال چوب به یکدیگر و انواع قید های چوبی به خوبی به نمایش گذاشته شده است.
مقاله کامل و جالبی بود
مرسی ممنون